Wat zijn de Oost-Europese talen?
Russisch –
dit is één van de grootste talen ter wereld. Russisch behoort tot de Slavische talen.
Samen met het Oekraïens en Wit-Russisch vormt het binnen deze groep een tak van de Oost-Slavische talen. De taal wordt gesproken in de landen van de Russische Federatie en in alle landen die vroeger tot de Sovjet-Unie behoorden. Ongeveer 145 miljoen mensen zijn moedertaalsprekers van het Russisch en ongeveer 110 miljoen mensen gebruiken het als tweede taal. Russisch wordt in het cyrillische alfabet geschreven. In de vorm dat Russisch tegenwoordig wordt gebruikt bestaat het sinds jaar 1918, toen dit alfabet werd hervormd. Omdat de taal in zo veel verschillende gebieden wordt gesproken, kent Russisch ook veel verschillende dialecten.
Pools –
deze taal behoort tot de West-Slavische talen. Ongeveer 50 miljoen mensen spreken de Poolse taal. De meesten wonen in Polen.
Sinds 2004 is het Pools één van de officiële talen van de Europese Unie.
In het Pools gebruiken we het Latijnse alfabet, maar het Pools heeft meer letters dan de andere talen, namelijk 32. Typisch voor het Pools zijn een aantal extra letters met diakritische tekens.
De taal is niet eenvoudig, zowel qua grammatica als wat de spelling betreft. Omdat het voor buitenlanders zo ingewikkeld en vreemd klinkt, zegt men vaak dat alleen het Chinees moeilijker is dan het Pools. Voor Poolse vertalingen huren bedrijven dan ook vaak officiële vertalers in.
Tsjechisch –
dit is één van de West-Slavische talen. De taal telt 12 miljoen sprekers.
Tsjechisch wordt vooral in Tsjechië, maar ook door minderheden in Slowakije, Duitsland, Oostenrijk en in de Verenigde Staten gesproken. Sinds 1 mei 2004 is het één van de officiële talen van de Europese Unie. De taal is nauw verwant met het Slowaaks, en is voor Polen redelijk eenvoudig te begrijpen. Men gebruikt in deze taal ook het Latijnse alfabet met een aantal diakritische tekens. De grammatica van het Tsjechisch is redelijk ingewikkeld.
Slowaaks –
deze taal behoort tot de westelijke groep van de Slavische talen. Dit is de officiële taal in Slowakije, maar wordt ook gesproken in Tsjechië, Hongarije en Oekraïne.
Circa 6 miljoen mensen spreken het Slowaaks. Sinds 2004 is de taal ook één van de officiële talen van de Europese Unie. De taal lijkt op het Tsjechisch en is ook redelijk nauw met het Pools verwant. De taal wordt geschreven met behulp van het Latijnse alfabet en heeft een sterk ontwikkelde grammatica met wel zeven naamvallen.
Hongaars –
hoewel deze taal in een Oost-Europees land wordt gesproken, behoort het niet tot de Slavische talen, maar bij de Fins-Oegrische talen.
Hongaars is, met ongeveer 14,5 miljoen sprekers, de grootste taal van deze groep. Behalve in Hongarije wordt de taal ook door minderheden in Roemenie, Slowakije, Servië, Oostenrijk en Slovenië gesproken. Sinds 2004 is Hongaars één van de officiële talen van de EU. In het Hongaars gebruik je het Latijnse alfabet, met een aantal letters in diakritische tekens. Het is karakteristiek voor deze taal dat er weinig leenwoorden zijn.
Roemeens –
deze Romaanse taal spreekt men vooral in Roemenie en Moldavië. De minderheden die deze taal gebruiken leven ook in Hongarije en Servië.
Het Roemeens is sterk verwant aan de andere talen uit de Romaanse groep. Zoals aan: het Italiaans, Spaans of Frans. Deze verwantschap zie je vooral aan de woordenschat.
Er zijn ongeveer 24 miljoen moedertaalsprekers en Roemeens behoort tot de 23 officiële talen in de Europese Unie. Tegenwoordig gebruikt men het Latijnse alfabet in het Roemeens. In de 19de eeuw en tot 1991 in Moldavië werd deze taal in het cyrillische alfabet geschreven. Het Roemeens wordt in Moldavië officieel Moldavisch genoemd, maar er zijn nauwelijks verschillen tussen deze twee talen.
Bulgaars –
de taal van ongeveer 12 miljoen gebruikers behoort tot de zuidelijke groep van de Slavische talen.
Het wordt in het cyrillische alfabet geschreven. Deze taal is ook een officiële taal in de EU. Behalve in Bulgarije wordt de taal ook in Oekraïne, Moldavië, Roemenie, Servië en in Griekenland gesproken. Hoewel het karakter van het Bulgaars duidelijk Slavisch is, is deze taal ook door het Turks, Latijn en Duits beïnvloed. Macedonisch lijkt sterk op het Bulgaars. Daarom menen sommige taalkundigen dat het Macedonisch slechts een Bulgaars dialect is.
Oekraïens –
de taal behoort tot dezelfde talengroep als het Russisch, namelijk tot de Oost-Slavische talen. Dit is een grote taal met ongeveer 39 miljoen sprekers.
Oekraïens geldt als de officiële taal in Oekraïne en Transnistrië. Transnistrië is het gebied in Pridnestrovische Moldavische Republiek – een staatje dat door bijna geen enkel land wordt erkend. Toen Oekraïne deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, werd de taal minder erkend dan het Russisch. Pas na de onafhankelijkheid in 1991 werd het als de enige officiële taal erkend. Net zoals het Russisch wordt het Oekraïens in het cyrillische alfabet geschreven, maar in de Oekraïense versie bestaan nog letters die in het Russisch niet bekend zijn.
Kroatisch –
deze taal behoort tot de Zuid-Slavische talen binnen de Indo-Europese talen. Behalve Kroatië, waarin dit een officiële taal is, wordt het ook in Bosnië en Herzegovina gebruikt.
In totaal heeft het 6,2 miljoen moedertaalsprekers. De taal is nauw met het Servisch en Bosnisch verwant. Kroatisch wordt geschreven in het Latijnse alfabet en gebruikt diakritische tekens. Binnen het Kroatisch zijn er drie relevante dialecten: het Štokavisch, Čakavisch en het Kajkavisch.
Servisch –
Srpski is een taal van de Zuid-Slavische groep. Het is nauw met het Kroatisch verwant. Het verschil is het alfabet: in het Servisch schrijft men in het cyrillische alfabet.
Het is echter ook toegestaan om de taal met het Latijnse alfabet te schrijven. De gebruikers van het Servisch en Kroatisch begrijpen elkaar. De taal wordt officieel erkend in Servië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Ongeveer 8 miljoen mensen spreken Servisch.
Sloveens –
het Sloveens behoort tot de Zuid-Slavische talen. Het is een officiële taal in Slovenië en sinds jaar 2004 in de Europese Unie.
Het telt 2,2 miljoen sprekers: behalve in Slovenië wonen ze ook in Oostenrijk en Italië. Het wordt geschreven met behulp van het Latijnse alfabet en kent ook enkele diakritische tekens. In deze taal is de invloed van de Duitse taal te merken, dat geldt vooral voor de woordenschat.
Bosnisch –
deze taal behoort tot de Zuid-Slavische groep. Bosnisch heeft de officiële status in Bosnië en Herzegovina.
De taal is een mengsel van Servisch en Kroatisch en geldt wegens politieke redenen als zelfstandige taal. Het begrip ‘Bosnische taal’ wordt gebruikt sinds het 1995 toen Bosnië, na de oorlog in voormalige Joegoslavië, onafhankelijk werd. In het Bosnisch zijn leenwoorden uit het Turks te vinden. In deze taal wordt het Latijnse alfabet gebruikt. Bosnisch heeft ongeveer 2,5 miljoen sprekers.
Litouws –
is sinds mei 2004 één van de officiële talen van de Europese Unie. Maar Litouws is vooral de officiële taal van Litouwen.
Het hoort tot de Baltische talen en is met het Lets verwant. Dit is één van de meest archaïsche levende talen in de Indo-Europese talengroep. Buiten Litouwen wordt deze taal in Polen en Wit-Rusland gesproken; in totaal telt het 4 miljoen sprekers. Litouwen maakte ook deel uit van de Sovjet-Unie en in die tijd werd het Litouws door het Russisch beïnvloed. De taal wordt met behulp van het Latijnse alfabet geschreven en sommige typische diakritische tekens.
Lets –
dit is een Indo-Europese taal die samen met het Litouws tot de groep van de Baltische talen behoort. Beide talen zijn nauw met elkaar verwant.
Lets is de officiële taal in Letland en sinds 1 mei 2004 ook één van de officiële talen van de EU. Een belangrijk verschil tussen deze twee talen is dat Lets sterk door het Duits en Fins-Oegrische talen werd beïnvloed. In de periode waarin Letland een deel van de Sovjet-Unie uitmaakte, was het Lets ook sterk onder invloed van het Russisch. Tegenwoordig zijn er steeds meer nieuwe woorden van Engelse afkomst in deze taal te vinden. Ongeveer 2 miljoen mensen spreken Lets.
Ests –
deze taal, ook bekend onder namen Estisch of Estlands, is één van de kleinste talen in Europa. Het telt slechts 1 miljoen sprekers, die vooral in Estland wonen.
De taal behoort tot de Fins-Oegrische talen. Tot dezelfde familie behoort ook het Fins. De gebruikers van beide talen begrijpen elkaar zonder veel problemen. Vanaf het moment dat Estland tot de Europese Unie is toegetreden, is het Ests een officiële taal van de EU. In het Ests gebruikt men het Latijnse alfabet waarin sommige diakritische tekens voorkomen.
Macedonisch –
de Macedonische taal behoort tot de Zuid-Slavische talen en onderscheidt zich van het Oud-Macedonisch.
Deze laatste taal werd in de oudheid gebruikt en is verwant met het Oud-Grieks.
Macedonisch is officieel in de Republiek Macedonië, maar wordt ook gesproken in Albanië, Griekenland en Bulgarije. De taal telt 2 miljoen sprekers. Macedonisch is nauw verwant met het Bulgaars, daarom wordt het door sommige taalkundigen als een variant van het Bulgaars beschouwd. Net als het Bulgaars wordt het ook in het cyrillische alfabet geschreven.
Albanees –
dit is één van de meest interessante talen die in Europa worden gebruikt. Waarom? Omdat het Albanees niet tot een talengroep behoort, maar is een zelfstandige taal.
Toch zijn er in deze taal veel leenwoorden uit het Latijns te vinden. Het wordt gesproken in Albanië en ook door Albanezen die in Macedonië en in Kosovo leven. In totaal telt deze taal ongeveer 6 miljoen sprekers. In het Albanees wordt het Latijnse alfabet met een paar diakritische tekens gebruikt. In het verleden werd deze taal ook in het cyrillische alfabet geschreven.
Georgisch –
deze taal behoort tot de Zuid-Kaukasische talen. Het is een officiële taal in Georgie, maar wordt ook gesproken in Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, Griekenland, Iran en Rusland.
In totaal telt de taal 5 miljoen sprekers. De taal gebruikt een karakteristiek Georgisch alfabet. Binnen het Georgisch onderscheidt men 18 dialecten. In deze taal valt de invloed van het Arabisch, Perzisch, Turks en Russisch op.
Armeens –
deze taal behoort tot de groep van de Indo-Europese talen waarin het een zelfstandige tak vormt.
Armeens is officieel erkend in Armenië en in Nagorno Karabach, maar wordt ook in Rusland, Georgie en Iran gesproken. Bijna 7 miljoen mensen spreken deze taal. Het Armeens heeft een eigen, karakteristiek alfabet.
Azeri –
het Azeri behoort tot de groep Ogoezische talen binnen de Turkse talengroep en is een officiële taal van Azerbeidzjan.
De andere sprekers van deze taal wonen in Iran, Turkije, Irak, Georgië en Rusland en vormen in totaal een groep van ongeveer 30 miljoen mensen. Azeri wordt met het Arabische en Latijnse alfabet geschreven.
Kazachs –
deze taal vormt een deel van de Turkse talengroep. Het is de officiële taal van Kazachstan en telt 12 miljoen moedertaalsprekers.
Toen Kazachstan deel van de Sovjet-Unie uitmaakte, werd deze taal ondermijnd door het gebruik van het Russisch die toen als officiële taal gold. Net zoals bij het Russisch, wordt deze taal ook in het cyrillische alfabet geschreven.
Oezbeeks –
deze taal behoort tot de Oost-Turkse talengroep. Het wordt officieel erkend in Oezbekistan.
De sprekers van deze taal vormen een groep van ongeveer 21 miljoen mensen en wonen, behalve in Oezbekistan, in Centraal-Azië. Toen Oezbekistan een deel van de Sovjet-Unie uitmaakte, werd deze taal uitsluitend in het cyrillische alfabet geschreven. Sinds 1992 gebruikt men ook het Latijnse alfabet in het Oezbeeks.
De meeste mensen weten wel dat Russisch een Oost-Europese taal is maar hoe zit het met Albanees of Hongaars? Onderstaand treft u de Oost-Europese talen aan. Voor al deze talen kunt u bij ons terecht voor vertalingen
Oost-Europese talen:
- Albanees
- Armeens
- Azeri
- Bosnisch
- Bulgaars
- Ests
- Georgisch
- Hongaars
- Kazachs
- Kroatisch
- Lets
- Litouws
- Macedonisch
- Oekraïens
- Oezbeeks
- Pools
- Roemeens
- Russisch
- Servisch
- Sloveens
- Slowaaks